lastige ouders bestaan niet

Lastige ouders bestaan niet

In een training “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” kwam ik in gesprek met het deelnemende team over de term “lastige” ouders. Dit naar aanleiding van de situatie die een van de deelnemers had meegemaakt en de vraag, hoe hiermee om te gaan?

Ik stelde de vraag: “wat doet dan een lastige ouder”?

Bij deze ”lastige ouder” ging het over:
• Niet luisteren
• Negatief spreken over anderen
• Beschuldigen
• Stem verheffen en scheldwoorden gebruiken richting de leerkracht
• Het grensoverschrijdende gedrag van het kind goedkeuren

Overtuigingen en het ‘ziejewellisme’

We zijn verder aan het werk gegaan met de term: Lastige ouder!!! Wat zou het effect zijn op je eigen gedrag en die van de ander als je uitgaat van de gedachte of overtuiging: “dit zijn lastige ouders? Is deze gedachte of overtuiging voor jezelf beperkend of helpend.

Het team kwam al snel tot het inzicht dat deze gedachte beperkend is en zal leiden tot een bevestiging dat deze ouders lastig zijn en blijven. Dit fenomeen noemen we bij blanco-organisatieontwikkeling overigens “Het Ziejewellisme”.

Wat zou er gebeuren als je uit zou kunnen gaan van de overtuiging dat er geen lastige ouders bestaan? Er zijn wel “hele bezorgde en betrokken” ouders. Die overigens ook grensoverschrijdend gedrag kunnen laten zien. En hoe ga je daar dan weer mee om?

We hebben dit vervolgens geoefend door ervaringsgericht leren, met behulp van onze gedragsleverancier @Yvonne Persoon.

Wat bleek is dat de verschuiving van een voor hun beperkte overtuiging naar een stimulerende overtuiging zorgt voor een ander gesprek waarin men contact ervaarde, betrokken was en waarin de “lastige ouder” erkenning kreeg over haar situatie. Iedereen was onder de indruk van de eenvoud in de toepassing van de verschuiving van de overtuiging.

Als je kleine dingen wil veranderen werk dan vooral aan je gedrag. Wil je grote dingen veranderen werk dan vooral je overtuiging.

Rene-van-Koningsbruggen

René van Koningsbruggen


René van Koningsbruggen is mede-eigenaar van blanco-organisatieontwikkeling en een ervaren Triple-C trainer. Hij begeleidt teams en organisaties binnen de complexe zorg, met een focus op het creëren van perspectief en ontwikkeling. Zijn aanpak is optimistisch, kritisch en sensitief, waarbij hij uitgaat van vertrouwen en de overtuiging dat ieder mens handelt vanuit de juiste intentie. René’s missie is om beweging te brengen waar het vastloopt en zichzelf uiteindelijk overbodig te maken.

Meer kennis over dit onderwerp opdoen?

Blanco-organisatieontwikkeling creëert beweging in teams en organisaties in de complexe zorg. Wij maken ontwikkeling en perspectief mogelijk voor cliënt en zorgprofessional in een context waar onvoorwaardelijke ondersteuning en menswaardigheid voorop staat.