Van de week in de krant las ik een artikel over een onderzoek bij het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Het ging over dat vrouwen veel meer benadrukken dat ze luisteren dan mannen.

Ook bleek uit het onderzoek dat vrouwen niet echt een ander taalgebruik hebben dan mannen. Vrouwen knikken tijdens het gesprek vaker, hummen of gebruiken het woordje “ja” en vragen vaker verduidelijking of extra informatie.

De onderzoekers noemen het gespreksgedrag van vrouwen “ondersteunende beurtwisseling”. Ze stimuleren de spreker om verder te praten door hun luisterrol te benadrukken.

Ik vind “ondersteunende beurtwisseling” een mooie uitdrukking. Het geeft aan dat het in een goed dialoog van belang is dat je niet alleen antwoord geeft en vragen stelt, maar ook door ondersteunende communicatie (hummen, ja en doorvragen) laat zien dat je betrokken bent bij het verhaal van de ander. Het is ook interessant om te lezen dat vrouwen dat kennelijk vanuit nature meer in zich hebben dan mannen. 

In onze teamontwikkeltrajecten en trainingen als “omgaan met agressie” komt het belang van contact maken en ondersteunende communicatie vaak aan de orde.

Hierbij zetten wij regelmatig een trainingsacteur in (wij spreken liever over een gedragsleverancier) die dit in het kader van “ervaringsgericht leren” oefent met de deelnemers.

Wij werken veel samen met Yvonne Persoon en Judith Wijnen. Zij zijn in staat om op een subtiele en professionele wijze aan het werk te gaan met de deelnemers. We gebruiken als ondertitel voor dit onderdeel: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”, dus met andere woorden, probeer eens wat anders.

Wat ik leuk vind, is dat we er nu ook een mooi woord aan kunnen verbinden die ik zeker ga gebruiken in de trainingen, namelijk; “Ondersteunende beurtwisseling”.

Misschien hebben jullie ook wel woorden die sterk benadrukken waar je het over hebt of wat je belangrijk vindt. Maakt in één klap veel duidelijk. Deel ze met ons!

 

Deze ervaring opslaan en gebruiken binnen je team?
Klik op de blauwe button en sla het PDF bestand op.

ervaring preview ondersteunende beurtwisseling

 

 

Onno-Paans

Onno Paans


Onno Paans is organisatieontwikkelaar met een scherp oog voor wat mensen en teams in beweging brengt. Met een achtergrond in filosofie en bedrijfskunde weet hij complexe vraagstukken te vertalen naar praktische stappen vooruit. Hij luistert, prikkelt en zet aan tot reflectie – altijd met oog voor het grotere geheel én de mens achter het werk.

Meer kennis over dit onderwerp opdoen?

Blanco-organisatieontwikkeling creëert beweging in teams en organisaties in de complexe zorg. Wij maken ontwikkeling en perspectief mogelijk voor cliënt en zorgprofessional in een context waar onvoorwaardelijke ondersteuning en menswaardigheid voorop staat.